top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWillemien Berkenbos

Door welke bril kijk jij?

Het is alweer mei! De natuur loopt geweldig uit. De appelboom staat in volle bloei. Het ruikt naar voorjaar. De lichte regen doet het fris ontluikend groen goed. Als straks de zon erop schijnt, is het een klein paradijs! Ik snuif een melange van lente-geuren op. Ik word verrast met een aangenaam concert van tsjilpende vogels én de merel. Dit multi-talent geeft geweldige concerten weg. De melodieën zijn ongekend, wat een repertoire. Ik heb mijn 'zonnige' bril op! Wat ik zie is ongekend prachtig. Hier wil ik meer van. En...wat een inspiratie geeft de natuur!


Door welke bril kijk jij? Wat is jouw blik? Vanuit welk perspectief kijk jij? Draag jij ook je 'zonnige' bril? Hoe zie jij de wereld? Zie je de mogelijkheden? Of denk je: "ja maar"...


Stiekem hoor ik dat "ja, maar..."stemmetje ook! Maar...weet je wat? Ik spreek met mezelf af dat het een "ja én" wordt. Oké. Afgesproken dus! En dat blijkt een goed idee!


Ik neem graag meerdere brillen mee als ik met een team werk. Een creatieve bril waarmee we echt veel nieuws kunnen ontdekken en waarmee we inspiratie opdoen. Met deze bril houden we het wel een tijdje vol! Heerlijk, alles mag en alles kan. We hebben veel plannen! Geld is geen probleem én er is geen enkele collega die "ja, maar..."mag zeggen! Dat zijn de spelregels!


"Ja, maar...dat hebben we al eens eerder geprobeerd! Toen ging het ook fout! " Strafpunten! Voor een aantal collega's moeilijk! We zijn het zo gewend! Het móet realistisch zijn! Daarnaast voelt het ook veilig om in onze eigen rol te zitten.


De creatievelingen zien geen beren op de weg. Zij voelen zich in hun element! De analytici hebben het even zwaar. Zij moeten een hersenhelft uitschakelen, plastisch gezegd. Niet makkelijk, dat kost tijd! En dat mag! We geven elkaar alle ruimte. We hebben alle ruimte! We ervaren geen tijdsdruk! Dat helpt enorm!


Dat dit een geweldige investering was, blijkt later als we de andere brillen opzetten. Aha, we dachten dat het niet kon, maar door er 'een andere mouw aan te passen' lukt het nu wel! Een andere blik dus! Een ander perspectief! Blijkbaar kunnen we allemaal door verschillende brillen kijken, als we dat maar bewust doen! De bewondering voor elkaar wordt ongemerkt steeds groter.


Door welke bril kijk jij? In de trainingen die ik geef, kijken we door allerlei brillen. We kijken vanuit verschillende perspectieven. Uiteraard zijn er veel randvoorwaarden! Daar kijken we realistisch en nuchter naar. Dat levert meer op.


Het is soms even wennen, maar de diverse brillen leveren een team en de organisatie altijd meer op! We gaan van veel ideeën naar concrete actie-plannen. Als je samen de tijd neemt, zie je meer van de organisatie en van je collega's! Hoe mooi is dat! Dat helpt jezelf en elkaar vooruit!


Het zijn processen waar ik van geniet! Waarom? Omdat ik zie dat het een team enorm veel oplevert! Tijd, energie en mooie actieplannen! Daar kan je mee vooruit!


Ik zet nu nog even mijn 'zonnige én creatieve bril' op! De lente is er al. De zon schijnt! Dat is genieten! Voldoende ideeën! Morgen zet ik een andere bril op! Ik heb er nog een aantal...gelukkig! En jij?
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page