top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWillemien Berkenbos

Een dag om te vieren

Vandaag startte ik aan de keukentafel. Ik dacht ‘gewoon’ wat gebeurtenissen op papier te krabbelen, maar al gauw was ik een eindje terug in de geschiedenis. Het is vandaag een dag om te vieren! 26 jaar geleden checkten we in. We hadden een mooie trouwdag met familie en vrienden. We verhuisden naar Dalen in Drenthe. Een gemoedelijk klein dorp.

Ik schreef er vandaag over. Mijn pen kwam moeilijk los van het papier. Al schrijvende kwam onze geschiedenis voorbij. Waardevol. Als je schrijft, waan je je zo weer terug in die tijd. Bijzonder! De mijlpalen, grote gebeurtenissen. Geboorte van onze kinderen, maar ook het overlijden van dierbaren, mijn eigen ouders. Details komen naar boven. Er komen steeds meer herinneringen. De moeite waard!

De rode draad

Waarom ik schrijf? In eerste instantie omdat ik het leuk vind, het werkt verslavend. Maar ook omdat ik weer op nieuwe ideeën kom, kan ordenen en veel meer. Schrijven heeft alleen maar voordelen! Als ik eens teruglees, zie ik bepaalde lijnen…de rode draad. De rode draad vind ik interessant en ook belangrijk. Schrijven geeft je steeds weer inzichten en het zet je op het goede spoor. Schrijven geeft rust.


Inzichten

Het schrijven levert inderdaad inzichten op. Lees ik terug, dan merk ik dat ik regelmatig op zijwegen zit. Logisch ook, maar dat leidt me af van wat ik wil en graag doe. Het leidt me af van (werk)geluk. Laat je niet te veel afleiden. Soms even uitzoomen, ander perspectief kiezen, helikopterview. Het levert je meer op. Het geeft je rust en ruimte. Ik heb nogal eens de neiging om op te gaan in die details. Zeker als het negatief is. Er gebeurt iets wat je raakt en wat je veel energie kost.. Het gaat tollen in je hoofd. Ga terug naar de hoofdzaak. Kies hoe jij verder wilt. Je hebt altijd een keuze!


Een cursist noemde het de ‘roundabout’. Ook een mooie vergelijking . Ik blijf er te lang op rijden. Herken je dat? Menselijk, denk ik. Maar blijf je er te lang, roep jezelf dan tot de orde: 'Ho! Wat is er eigenlijk aan de hand?' Neem afstand. Hoe? Ga sporten of schrijven. Doe iets wat je ontspanning geeft. Neem rust. Later zal je er weer anders tegenaan kijken. Je ziet andere oplossingen.


Je hebt altijd een keuze! Het is wat jij wilt. En…tuurlijk klinkt het makkelijk, maar je kan jezelf erin trainen. Vind je dat lastig, zoek een maatje of een ‘critical friend’. Iemand die bij je past, die je kan volgen in je gedachtes, gevoelens en gebeurtenissen. Dat hoeft geen dure coach te zijn, misschien gewoon iemand uit je eigen omgeving. Een vriend of vriendin.


Afstand nemen is ook heel effectief als je even vastloopt in je werk. Doe iets wat je leuk vindt. Het bespaart tijd en het houdt je fit. Negativiteit kan je op deze manier makkelijker loslaten. Er ontstaat weer creativiteit waarmee je verder kan. Zonder creativiteit is er niets. Ieder probleem heeft meerdere oplossingen. Meerdere afslagen op de rotonde kunnen goed voor je zijn. Een kwestie van kiezen. Die keus maak jij! Dat geeft rust! En…’alles’ ontstaat vanuit rust. Zeg eens: ‘Ho’ tegen jezelf. Sta stil en vraag je af: ‘Wat is er nou eigenlijk aan de hand?’ Schrijf lijstjes. Dat werkt. Je kan ordenen, prioriteiten stellen of de balans opmaken.

Wat gaat goed? Wat kan beter?

Ontmoeting

Een tijdje terug ontmoette ik een interessante dame. We raakten in gesprek.

Ze vroeg zich al langere tijd af wat ze nu eigenlijk wilde. Al jaren zat ze in een vast patroon van denken en doen. Dat voelde heel lang veilig en ach, eigenlijk was het ook wel makkelijk. Nu waren er momenten van verveling en weerstand. Signalen dat het roer om moest. Dat was het moment dat ze contact met me opnam.


Ze deed een training bij mij. Haar doel: rust en ruimte in haar hoofd. Loskomen van de vaste denkpatronen. De rode draad weer oppakken en richting kiezen! Een aantal weken werkten we vanuit rust. Eerst terug naar de basis. Geschiedenis, heden en toekomst onderzoeken. Hoe ga je om met tijd? We maakten een plan voor de toekomst.

Rust en ruimte

Alles ontstaat vanuit rust. Het is een basis. Zoek een omgeving waar je tot rust kan komen. Loop in de bossen, door de weilanden. Je ervaart letterlijk ruimte.


Zoek je meer rust? Je kan gaan sporten, je hobby uitoefenen. Pak pen en papier. Schrijf gewoon eens. Eerst voelt het onwennig , doe je het vaker dan zal je merken dat je gebeurtenissen, gedachtespinsels en je gevoelens makkelijker op papier komen. Na verloop van tijd zal je structuren ontdekken. Het brengt je uit je hoofd, je komt bij jezelf uit. Daar vind je je antwoorden.

Vieren

Ja, tijdens mijn trouwdag besef ik even weer dat ik zo’n critical friend heb en dat maatje. Op z’n tijd roept hij : ‘Ho, stop!’ Bij weer een creatief idee van mij zegt hij soms: ‘Ja, maar…’ Niet iets wat ik graag hoor, maar wel gezond voor mij. Het houdt me op de route, biedt me weer een ander perspectief. Ik hoop van harte dat je ook iemand in je omgeving hebt die ‘Ho’ roept. Schrik er niet van, doe er je voordeel mee. Ik ga deze dag nog even vieren.

Nu eerst eens een taart bakken.


Mooie dag!Wil jij je verhalen op papier zetten? Van-je-af-schrijven? Kan je wel wat tips gebruiken? Vind je leuk om in een groepje te schrijven? Plan je graag een dag? In ‘de Schrijverie’ zijn veel mogelijkheden.

Wil je effectiever werken en ontspannen leven? Volg eens een training, Berkenbos Training en Coaching. Dat kan online en op locaties in een bosrijke of landelijke omgeving.


Leuk je eens te ontmoeten!5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page