top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWillemien Berkenbos

Waanzinnige uitzichten en waardevolle inzichten

Deze vakantie beleefde ik met mijn gezin in de bergen. Het was een bijzondere vakantie, een ‘top’-vakantie die ook wel eens een dieptepunt had.


Dit jaar maakten we een intensieve bergwandeling. Dat plan bestond al langer, nu gingen we het uitvoeren! Het werd een prachtige tocht over smalle paden, veel stenen, kiezels en sneeuw. Soms een meertje en wat groene alpenweides. We liepen op grote hoogte, de boomgrens ver voorbij. We konden genieten van een imposante omgeving en waanzinnige uitzichten. Aan het eind van de dag kwam dan eindelijk onze berghut in zicht. Yes! Een geweldig moment. Maar soms moesten we nog uren lopen voordat we daadwerkelijk bij onze hut waren.


Deze vakantie liep ik blaren op m’n voeten in kletsnatte schoenen. Ik stond soms stil, keek om me heen zodat ik kon genieten van de omgeving. Ik keek even vooruit naar wat zou komen, niet te lang. Ik moest me echt focussen op de stappen die ik zette. Kleine en stevige stappen, zo hield ik het beheersbaar, dacht ik. In de sneeuw volgde ik een spoor van een voorganger. Geen idee wie het was. Hij of zij had een grotere schoenmaat dan ik. Dat paste me wel. Ik stapte er stevig in. De sneeuw was daar compacter en het was minder glad. Toen ik toch wegzakte in de sneeuw, besloot ik er een glijbaan van te maken. Zo werden de alpen een grote speeltuin waarin we dagen mochten klimmen en klauteren.


Ik had twee doelen voor ogen: genieten van de omgeving en aan het eind van de dag de hut bereiken. De omgeving bewonderen, dat lukte als ik stil ging staan. De vergezichten waren adembenemend. De klaterende watervallen indrukwekkend. Het ijskoude water voelde en smaakte heerlijk. De lucht was puur.


We leefden deze dagen uit onze rugzak. Je hebt weinig nodig in de bergen. Zelfs geen waslijn voor je ‘schone’ was. Alles droogt aan je rugzak. De route planden we van tevoren. Tijdens de dag dacht ik niet na over wat nog zou komen. Daar had ik slechte ervaringen mee. Ver vooruit kijken had geen zin, het was toch steeds anders dan verwacht. Iedereen beleefde het op z’n eigen manier. Mooi. Allemaal hadden we onze eigen uitdagingen.

‘Alles is mindset’, besefte ik weer tijdens deze vakantie. Het is maar hoe je kijkt en denkt. Jij hebt invloed op je gedachtes. Focus je op het dal, dan zie je de griezelige dieptes. Je kan je omkeren en kijken naar de berg. Dat had mijn voorkeur. Je kan je druk maken over hoe lastig het is. Hoe ver je nog moet. Je kan ook genieten van het moment en terugkijken. Omdenken, creatief denken, geef het een naam. Het werkt!


En toen bedacht ik me: Wandelen in de bergen is te vergelijken met ' je leven'. Je hebt een doel voor ogen. Het is goed om onderweg stil te staan en de omgeving te bekijken. Het is soms fijn om een spoor te volgen. Het is waardevol als je je eigen spoor kiest. ‘Eigen-wijs’ zijn op zijn tijd kan geen kwaad. Het terugkijken leverde me veel op. Tijdens het stijgen werden de uitzichten steeds mooier. Momenten van reflectie leveren je veel op voor de toekomst.


Deze tocht had ik niet willen missen. Het was een route voor getrainde bergwandelaars.

Je raadt het al: ik het ‘m zelf niet uitgezocht, ik liet me verrassen. Uiteindelijk leverde het mij mooie inzichten en uitzichten op! Soms moet je niet alles van tevoren willen weten.


Bergen doen iets met je. Ook in de taal vinden we het terug: 'ergens als een berg tegenop zien, bergen verzetten' en meer. Allemaal ervaringen.


Stilstaan, reflecteren en vooruit kijken. Wanneer doe je dat? Wat levert het jou op?

Stel jezelf een aantal vragen en schrijf erover! Dat zorgt voor bewustwording en het geeft je inzichten.


1 Sta eens bewust stil.

Waar geniet ik het meest van? Neem ik voldoende tijd daarvoor?

2 Kijk vooruit:

Wat wil ik écht? Wat heb ik daarvoor nodig? Op korte termijn? Op langere termijn? Schrijf het op! Maak een moodboard. Dat maakt het krachtiger!

3 Reflecteer op jouw dag en op jouw week.

Wat ging goed? Wat kan beter? Je zal bewuster leven.

En…neem eens een andere route. Buiten je comfortzone valt nog veel te ontdekken!


Wil jij meer inspiratie opdoen? Wil jij je mogelijkheden ontdekken? Wil je bewuster met je tijd omgaan?

In september kan je deelnemen aan een inspiratiedag. Je gaat aan de slag met je eigen verhaal om bewustere keuzes te kunnen maken met al je mogelijkheden. Neem gerust contact met me op.


Rust en ruimte.

Tijd voor jezelf in een mooie bosrijke en landelijke omgeving.


Er is altijd meer mogelijk dan je denkt!


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page