top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWillemien Berkenbos

Opruimen, ontdekken en ont-moeten

Het eind van het jaar is de tijd bij uitstek om even terug te kijken. Be-zinnen.

Wat is geweest? Wat wil ik het komende jaar doen?


Ik heb een aantal dagen vakantie genomen! Tijd voor andere dingen. Het werd ook tijd om de studeerkamer eens op te ruimen! Ik kocht (te) veel boeken de laatste tijd. Zelfs de vensterbank staat vol. Tijd dus om ruimte maken! Herkenbaar? Steeds de vraag als je met iets in handen staat: Wat gooi ik weg, wat mag blijven?


Het opruimen duurde lang. Waarom? Je kent het vast wel…je duikt in herinneringen. Ik bewaarde schoolkrantjes van de kleuterschool. Ik kwam veel foto’s tegen, allemaal herinneringen. Foto’s van de kinderen 4 en 6 jaar, vakantie in Italië . Lang geleden...


Een boek dat ik handen kreeg, wilde ik graag gaan lezen. Ik hield me in, eerst opruimen, schoon schip maken. Het opruimen doet me denken aan het schrijfproces: de herinneringen, het loslaten en ordenen, selecteren en keuzes maken. Ik kom in die rommelkamer steeds ‘losse verhalen’ en anekdotes tegen. Ze horen bij mij.


Ik kwam het boek van Edith Eger tegen: 'De keuze'! Een autobiografie. Misschien ken je haar verhaal. Edith overleefde het concentratiekamp, ze was toen 16 jaar. Ze ‘verhaalt’ op latere leeftijd soms in detail wat haar overkwam. Je (be)leeft het mee. Gruwelijk hetgeen gebeurde. Zij kon het navertellen. Ze wil niet dat je jouw leven vergelijkt met wat haar is overkomen. Bijna onmogelijk. Haar boodschap: Ieder mens heeft een verhaal, mooie herinneringen en minder mooie, misschien traumatisch. Het overkomt je, maar jij hebt de keus hoe je ermee omgaat! Het is een levenshouding. Niet altijd makkelijk. Het boek raad ik je van harte aan.


Er staan veel boeken over 'levensverhalen schrijven' in mijn kast. Het is 'De reis van de held'. Jij bent de held in jouw verhaal. Je hebt een schatkist aan bijzondere kwaliteiten. Wat is jouw droom? Wat is jouw missie ? Wat zijn de obstakels? Welke acties onderneem je om je doelen te bereiken? Dromen is de start...ook de start van een Inspiratiedag.

Je verbaast en verwondert je over je eigen verhaal als je je pen op papier zet. Je ontdekt thema’s en je rode draad. Je verhaal schrijven is een vorm van bezinning. Al schrijvend ben je bezig met zingeving. Een creatief proces. Je geeft ruimte aan jezelf om ontdekkingen te doen. Je gaat ordenen, selecteren en keuzes maken! Ik noem het ‘ Op (je) verhaal komen.


Hella Haasse zei: “Niets is boeiender dan de loop der draden te volgen en te ervaren hoe ontelbaar veel patronen der werkelijkheid er zijn. Niets is toevallig! ”


Jij creëert jouw verhaal het is jouw perspectief en jouw ontwikkeling. Wat is jouw rode draad? Wanneer nam je een belangrijk besluit en wanneer begon er iets nieuws? Het zijn de keerpunten, de wasknijpers waar je je verhaal aan ophangt. Zogenaamde 'plotpoints’ in jouw verhaal.


Je leert betekenissen geven aan losse gebeurtenissen. Je eigen verhaal laat je zien dat je unieke talenten bezit en dat we met elkaar verbonden zijn, juist door de verhalen die we delen.


Wil jij meer ontdekken? Begin eens met beschrijven van alledaagse schijnbaar gewone dingen. Je verrast jezelf. Wat voor zin hadden ze voor jouw ontwikkeling? Schrijf met de hand, dat activeert je creatieve brein.


Ik werk op scholen met docenten en leerlingen. Iedereen zit vol verhalen. Ik verwonder me ook steeds weer hoe leerlingen het op papier krijgen. Hoe open de verhalen worden gedeeld. Hoe er wordt geluisterd naar elkaar! Geweldig! Het is ont-moeten én daar leer je veel van. Wat mij betreft zijn het lessen voor het leven!


Teams die meer willen ontdekken, willen ontwikkelen. Het organisatieverhaal! Het werkt! Ik hoop dat er meer geschreven gaat worden! Vertel je verhaal aan elkaar!


Tot slot een oefening. Onderstaande opdracht is een verdieping van de tijdlijn die we ook maken tijdens de Inspiratiedag. Ik zie mensen weer terug aan de schrijftafel. Het wordt dan tijd om te verdiepen en nog meer te ontdekken, om te be-zinnen. Je verhaal is nooit af.


Oefening:


Maak een tijdlijn met jouw keerpunten (de wasknijpers voor je verhalen).

Schrijf eronder jouw Gebeurtenissen, Gevoelens, Gedachtes.


Wil je je verder verdiepen in een keerpunt? Maak eerst een cluster van herinneringen en gebeurtenissen rondom het keerpunt. Schrijf daarna alles wat opkomt. Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Wat hoor je? Wat voel je? Wat proef je? Probeer in tegenwoordige tijd te schrijven. Je (be)leeft het verhaal opnieuw. Voor plezier of om iets te verwerken.


Wil je meer inspiratie en tijd voor jouw verhaal? Wil je meer ontdekken en ontwikkelen? Elkaar ont-moeten? Doe eens mee met een Inspiratiedag. Elke maand organiseer ik deze dag.


Nu ga ik nog even opruimen, lezen en schrijven! De laatste dagen van het jaar.


Ik wens je alvast een gezond en gelukkig 2023 met veel mooie verhalen!

Schrijf er eens over.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page