top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWillemien Berkenbos

Terugblikken en hup vooruit!


Terugblikken, dat is iets van deze dagen. Je ziet het overal, op social media en overige media. Soms heel negatief. Het was een raar jaar. Wat bracht dit jaar jou? Terugblikken, reflecteren is een mooi middel om naar de toekomst te kijken: Hoe wil je verder? Daar praten we in januari weer over. Ik denk dat het waardevol is om terug te blikken om weer vooruit te kunnen.


Reflecteren maakt je weer bewust van de hoogtepunten en dieptepunten. Je hebt het dit jaar misschien aan den lijve ervaren: ziekte, verlies, misschien heb je je baan verloren.

De moed zakt je in de schoenen. Begrijpelijk. Dat zijn heftige ervaringen.


Toch bracht 2020 ook wat goeds. Het thuiswerken had positieve gevolgen, onder andere minder verkeer, minder uitstoot. Uit recent onderzoek blijkt dat we meer naar elkaar omkijken! Het sociale weefsel werd versterkt! We stonden even bewuster stil bij een aantal zaken. Onderwijsontwikkelingen gingen ineens vliegensvlug. De online lessen stonden in korte tijd gepland, inclusief alle voor- en nadelen.


Na een jaar waarin corona ons in de greep heeft, gaan we binnenkort 2021 in.


‘Zie een crisis als creatieve kans! ‘Keerpunten’ kunnen dienen tot iets .Hoe dan? Door te reflecteren, stil te worden en de gewenste situatie te beschrijven.’ (Mark Verhees)


Soms is het moeilijk om vanuit de huidige situatie weer plannen te maken. Er zijn zoveel onzekerheden. De toekomst ziet er nog niet stralend uit. En natuurlijk heb je niet alles in de hand. Er kan van alles gebeuren. Hoe je met gebeurtenissen omgaat, daar heb je wel invloed op.


Vorige maand sprak ik een oude dame. Zij wilde haar verhaal schrijven. Ze was kind in de oorlog. Ze had veel meegemaakt. Heel heftig. Ik kan me voorstellen dat dat je leven ruïneert. Hoe ga je dan verder? In dezelfde zin vertelde ze over alle moois dat op haar pad kwam én over de plannen die ze nog heeft. Haar ogen straalden ineens! Ze ging er in op en ze nam mij mee in haar verhaal. Ze was een dankbaar mens. Wat een positiviteit!


Reflecteren op wat was, kan je vooruit helpen. Het maakt je bewust van waar je staat en je ontdekt waar je naartoe wilt. Wil je daar zelf mee aan de slag? Start met schrijven! Dat maakt het krachtiger en je bereikt sneller je doelen! Schrijf regelmatig. Zo zie je dat kleine stappen je ook helpen om verder te komen. Er gebeurt vaak meer dan je denkt. Tijd om aan de slag te gaan! Ik heb een stappenplan voor je gemaakt!

Neem de komende week eens even de tijd. Pak pen en papier. Ga er lekker voor zitten. Neem de ruimte! Als je de stappen zet, heb je in korte tijd al iets moois op papier.

Elke stap bevat een aantal vragen. Je kan daaruit kiezen. Neem wel alle stappen. Je reflecteert, kijkt vooruit en je kan doelen stellen en plannen maken. Veel plezier!


Ik hoop dat deze stappen jou leiden naar ‘iets’ wat je graag wilt bereiken.Pijlers bij het stellen van doelen:

In de training ‘Schrijf je eigen plan’ werken we aan de hand van 6 pijlers:

1 Persoonlijke groei 2 Gezondheid 3 Relaties 4 Werk 5 Financiën 6 Vrije tijd


Op welke gebieden wil jij je ontwikkelen? Maak het doel zo concreet mogelijk!

Zet er een datum bij. Een droom + datum = een doel


Nog een tip:

Houd een dagboek bij. Het schrijven geeft inzichten en inspiratie. Hoe je dat kan doen?

- Beschrijf gebeurtenissen / gedachtes / gevoelens.

- Geef de dag een cijfer!

- Noteer kernwoorden van de dag.

- Wat ging goed? Wat kan beter?

- Wat heeft je geraakt of verrast?


In januari starten de online trainingen. In de trainingen zijn we vooral bezig met oefeningen die je inzicht geven en inspiratie voor de toekomst. Je maakt een plan met concrete doelen. De pijlers kunnen je helpen. Door je kwaliteiten en valkuilen onder de loep te nemen, worden het realistische doelen. Aan de hand van een kwadrant word je je bewuster van jouw tijdsbesteding en effectiviteit. We werken aan de hand van een werkboek. Je legt je eigen accenten. Het is jouw verhaal! Je gaat er creatief mee aan de slag. Door creatief te denken ontdek je meer mogelijkheden en nieuwe oplossingen.


Creativiteit is een sleutelwoord in mijn workshops en trainingen. In de oefeningen heb je veel creativiteit gebruikt. Het houdt in dat je je creatieve brein gebruikt. Stappen zetten van 'dromen' naar 'concrete doelen'! Dat is de methode die ik toepas bij innovaties binnen organisaties en ook voor de trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Een beproefde methode! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.


Ik wens je een mooi 2021! Veel geluk en gezondheid!


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page