top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWillemien Berkenbos

Wat een verhaal


‘Ja, wat ik nu toch heb meegemaakt….wat een verhaal!’ Hoe vaak zeggen we dat? We vertellen we onze verhalen aan anderen om verschillende redenen. Onze wereld bestaat uit verhalen. Korte verhalen en lange verhalen, vrolijke en verdrietige verhalen. Mijn vader kon prachtig verhalen vertellen. Gebeurtenissen van vroeger bracht hij zo weer tot leven. Een aantal keren gaf ik hem een boek waarin hij zijn verhalen kon schrijven. Ook schrijven kon hij goed. Het kwam er helaas niet van.


Hoe loopt jouw verhaal?

Je hebt het te doen met je eigen verhaal! Dat kan je verschillend opvatten: passief en actief. Je kent vast mensen die zeggen: ‘Het is nu eenmaal zo’. Er verandert dan niets, geen ontwikkeling. Het levert negativiteit op. Zij voelen zich soms slachtoffer. Je kan het ook anders benaderen: ‘Het is op dit moment zo, maar het kan veranderen!’ Mooi als mensen zo in het leven staan! Daar word je blij van! Het zijn vaak mensen met een flinke dosis creativiteit. Je hebt voor een groot deel invloed op je eigen verhaal. Tuurlijk kan je iets ‘overkomen’, maar het is hoe je de draad van het verhaal weer oppakt. Niet altijd makkelijk. Toch heb je vaak meer invloed op je verhaal dan je denkt! Je bent de schrijver en jij kan persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Het maakt je effectiever in wat je doet. Je ervaart meer (werk)geluk! Ga ervoor!


Career Story Interview

In de trainingen en workshops die ik geef, werk je puur aan je eigen verhaal. Een van de methodes die ik gebruik is ‘Career Story Interview’. Deze succesvolle methode is ontwikkeld door Mark Savickas, psycholoog. Met het Career Story Interview (CSI) kan je vlot antwoord vinden op allerlei vragen over jouw leven. Zo wordt op een verrassende en onverwachte manier duidelijk wat er voor jou toe doet. Je ontdekt je drijfveren en krijgt zicht op je vervolgstappen.


Eerst schrijven

Omdat schrijven een enorme kracht heeft, schrijven we eerst (Career Story Writing). Je schrijft aan de hand van vragen over vroeger en nu. Kort en krachtig. Dat heeft een onthullende werking. Tijdens het schrijven is er ruimte voor de ‘stille dialoog’: je voert als het ware het gesprek met jezelf. Geen invloeden van een ander. Het geeft je nog meer inzichten en het blijft jouw verhaal, zwart op wit. Door het spontaan schrijven van je verhalen aan de hand van biografische vragen ontdek je de rode draad en je eigenheid in je loopbaan en leven. In een training ga je nog een stapje verder. Wie wil, vertelt zijn of haar verhaal. Dat vertellen is een andere dimensie. Je verinnerlijkt je verhaal door hardop te lezen, te vertellen. Vaak ontvang je waardevolle feedback. Alleen als je dat zelf wilt. Het is jouw verhaal!


Wat wordt jouw persoonlijke plan?

Misschien voel je dat je niet in je kracht staat. Ga eens onderzoeken wat bij je past, waar je energie van krijgt. Vanuit het CSI kan je een persoonlijk plan of een ontwikkeltraject schrijven. Zo ga je weer op weg naar het volgende hoofdstuk. Jij hebt de regie! Wie weet al schrijvend...als je de smaak te pakken hebt. Je hoeft geen schrijver te zijn. Het is jouw levensverhaal dat je op jouw ‘eigen wijze’ vertelt.

Wil je nu direct aan de slag met je verhaal? Dat kan! Hoe?


Schrijf eens…

Wat deed je graag als kind? Hoe zag het eruit? Hoe rook het? Het voelde het?


Schrijf over je gewenste toekomst:

Wat is jouw droom? Wat gun je jezelf? Wat doe je dan? Hoe ziet dat eruit? Hoe voelt dat? Hoe ruikt dat? Gebruik je zintuigen. Schrijf in de tegenwoordige tijd! Let niet op spelling.

Tot slot een tip:

Schrijf je verhalen op, groot en klein. Daar heb ik geen tijd voor…hoor ik je zeggen? Schrijf in steekwoorden, teken erbij! Dat kan snel. Ook het schrijven kost je 10 minuten van de dag. Het levert veel meer tijd op! Reflecteren helpt je om te verwerken en nieuwe inzichten te krijgen. Van-je-af-schrijven en naar-je-toe schrijven is heel krachtig. Vaak doe ik veel inspiratie op. Ik ben benieuwd wat het jou oplevert!

En…niks moet! Vanuit weerstand ontstaat er niets! Het gaat om ‘ontmoeten’. Dat ervaar ik in de trainingen. Juist de ontmoeting maakt je effectiever.

Wil jij een training ervaren? Dat kan online en op locatie. Ik vertel je graag meer.


Voor onderwijsprofessionals organiseer ik specifieke workshops. Deze passen in een professionaliseringsplan. De methodes die ik gebruik, zijn ook heel effectief voor begeleiding van je leerlingen. Voor sociaal emotionele ontwikkeling of als onderdeel van een les.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page